Tűzvédelem másképpen

Egy ember, ha saját vállalkozásba kezd, legyen az kicsi vagy nagy, számtalan kihívással és feladattal kell szembenéznie. Ezek közül jó néhányat saját kézben kell tartani, mert egyrészt nem igen tud külső partner akkora motivációt és bizalmat mutatni a vállalat felé, hogy rábízzuk annak elvégzését, másrészt pedig nagymértékben befolyásolja az operatív és stratégiai működést egyaránt, vagyis eredménybefolyásoló hatása van.

De mi a helyzet azokkal a feladatokkal vagy feladatkörökkel, amelyek bár nagyon fontosak, mert jogszabályi keretek közé szorított, konkrét követelmény és szabályrendszerrel ellátott kötelezettségeket és tiltásokat tartalmaznak, nem beszélve a kötelező dokumentumok, intézkedési tervek sokaságáról, mégsem jelentenek közvetlen hatást a vállalat eredményére. Csináljuk jól, vagy rosszul, jelenthet számunkra büntetést, bírságot, de konkrétan nem befolyásolja az üzleti eredményünket. Nyilván jó ezeket egy külső partner gondjaira bízni. Megéri azonban itt is keresgélni, hiszen például a tűzvédelem és a munkavédelem témaköre az, amely tipikusan ilyen feladatkör lehet, de egyáltalán nem mindegy sok esetben, hogyan végzi ezt a külső partner.

Gondoljunk csak bele ugyanis, hogy a tűzvédelem mindaddig egy nem kívánatos, feleslegesnek tartott, kötelező és energiát rabló munkaterület, amíg valamilyen baj nem történik a cégnél. Ekkor azonban egyáltalán nem mindegy, hogy egyrészt valóban a jogszabályok szerint működik-e a vállalat, megtörténtek- e kötelező oktatások és rendelkezünk-e a szükséges dokumentumokkal, illetve azok minősége és tartalma milyen. Még ettől is fontosabb, hogy valódi ismeretekkel és valódi védelmi rendszerrel rendelkezik-e a vállalat, ezt pedig az anyagi kár fogja nekünk megmutatni. Itt ugye már egyáltalán nem nevezhető felesleges területnek a tűzvédelmi feladatok szakszerű és profi ellátása, az intézkedési tervektől kezdve, a próbariadókon át, a munkatársak ismeretein keresztül a jelzőrendszert is magába foglalva. Ide tartoznak természetesen a tűzcsapok, azok megfelelő karbantartása, a tűzoltókészülékek és még sorolhatnánk.

Lehet tehát a tűzvédelem feladatköreit sablonok alapján, személyreszabott és speciális elemek nélkül is abszolválni, mindez azonban csak addig éri meg, míg valóban igény nem lesz arra, hogy jól kiépített, szakszerű és profi tűzvédelemmel és annak minden elemével legyen felszerelve vállalkozásunk. Megéri tehát egy profi, szakértő csapattal rendelkező partnert keresni, aki mindezekkel kapcsolatban leveszi a vállunkról a terhet, és maximális biztonságban és nyugalommal koncentrálhatunk az eredménymutatókra és a mindennapi, operatív feladatok ellátására.

Leave a Comment