Stressz, a mindennapok lidérce

Minden napunk egy mókuskerék. Felkelünk, elmegyünk dolgozni, majd hazaérünk, és a napi rutin szerint folytatódik minden tovább. Ami igazán nagy változást hozhat, azok az ingerek, amik váratlanul érnek minket és kizökkentenek a nyugalmi állapotunkból.  Ezek lehetnek pozitívak és negatívak. Mindenki ismeri a bal lábbal keltem fel dolgot. Sajnos van, akinél ez szinte mindennapos. Ennek oka lehet egy személy, vagy épp a környezetünk, aki, illetve ami frusztrálóan hat ránk. Akár a munkahelyünk, illetve a főnökünk is tehet ránk túl nagy terhet. Néha egy elénk bevágó autós is elég ahhoz, hogy elpattanjon a húr. Ismerős a helyzet igaz?
Ezt úgy hívják stressz, ami folyamatos feszültséget generál bennünk, és amivel hosszú távon saját magunkat, és a környezetünket is akaratlanul romboljuk. Mire is gondolok? Kapcsolatok, barátságok mehetnek tönkre, elveszthetjük munkahelyünket, de ami a legfontosabb, saját magunkat is veszélynek tesszük ki. Számos kutatás bebizonyította, hogy a stressz káros az emberi szervezetre is.  Ilyenkor megnövekedhet a vérnyomásunk, pánikrohamot, szorongást, sőt migrént és alvászavart is okozhat.

A Burnout-szindróma, más néven kiégés, nem más, mint a fizikai és érzelmi, mentális kimerülés. Ez az a helyzet, amikor már eljutottunk egy olyan szintre, amikor a sok stressz által már belefásulunk, beletörődünk a negatív körülményekbe és az élet apró örömeinek se vagyunk képesek örülni. Ezek jeleit, ha észrevettük magunkon fontos, hogy kezeljük a kiegyensúlyozottabb és egészséges életért.  Ebben nagyszerű segítséget tud nyújtani a Kogwheel csapata, ahol a vezető trénerek nagy tapasztalattal rendelkező klinikai szakpszichológusok, akik segítséget nyújthatnak az eredményes stresszkezelés elsajátításában.

Leave a Comment